Inici Notícies El Concurs del Segle (1970): Els Minyons de l’Arboç, 50 anys després
Catalan Arabic Dutch English Finnish French Galician German Greek Italian Japanese Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Swedish

Amb motiu de les festes de Santa Tecla de Tarragona, el dilluns 21 de setembre de 2020 a les 20:30h. es va presentar a l'Auditori municipal del Camp de Mart un documental en format curtmetratge, dirigit per la Maria Roig Alsina, per commemorar els 50 anys de l'anomenat "Concurs del Segle", produït per la Biennal del Concurs i l'Ajuntament de Tarragona.

El documental "Concurs 1970 Desafiament Nens-Vella" va ser presentat pel periodista i casteller Albert Mercadé i enfocat exclusivament en les vivències de les dues colles amfitriones, els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, abans, durant i després del concurs.

Els Minyons de l'Arboç van ser convidats a l'acte, com a colla participant en el memorable concurs de l'any 1970. En representació van assistir-hi el Batlle de l'Arboç el Sr. Joan Sans, el president dels Minyons, en Laureà Inglada, el cap de colla, Joan Inglada, i altres castellers.

El documental va ser entranyable, pel que fa als testimonis de persones significatives dels Nens del Vendrell i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El relat va centrar-se en les vivències dels preparatius, rivalitats i anècdotes del concurs, a través dels diferents testimonis de les colles protagonistes, aixi com la intervenció d'un representant dels Xiquets de Tarragona.

A banda del gran interés humà i històric del documental, els Minyons de l'Arboç vam trobar a faltar l'abandonament total de les altres colles participants.

En cap moment es van anomenar totes les colles, ni es va recollir cap testimoni presencial d'aquestes que donessin un punt de vista fora de la visió dual del documental.

En el Concurs de 1970 hi van participar les úniques sis colles que en aquell moment existien al món:

Colla Vella dels Xiquets de Valls
Nens del Vendrell
Castellers de Vilafranca
Xiquets de Tarragona
Castellers de Barcelona
Minyons de l'Arboç

Parlar del "Concurs del Segle" on solament hi havien 6 colles i enforcar-lo únicament com un enfrontament entre dues colles, no va ser oportú ni fidel a la realitat. La pèrdua del valor afegit que hagués estat donar rellevància a tots i cadascú dels protagonistes va crear una certa decepció en la nostra memòria històrica.

Per sobre de tot, visca el món casteller!!

20200921_documental 50 anys concurs_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Representans dels Minyons de l'Arboç que van assistir al documental.

 

  Segeix-nos en : Facebook  Wikipedia

Properes sortides i activitats

Actuacions

 • ACTUACIÓ A SANT VICENÇ DELS HORTS
 •   21 juliol, 2024 (12:00)

  DIUMENGE 21 de Juliol del 2024

  DIADA FESTA MAJOR

  10:00h. Poliesportiu (els que van amb autocar)

  11:30h. Plaça de la Vila

  12:00h. Plaça de la Vila

  Amb els Carallots de Sant Vicenç dels Horts i Castellers de Caldes (Escaldats)


 • ACTUACIÓ A CAMPING PLATJA BARÀ
 •   09 agost, 2024 (21:00)

  DIVENDRES 9 Agost del 2024

  SEGONA FESTA MAJOR D'ESTIU

  20:30h. Camping Platja Barà

  21:00h. Carrers del camping/Amfiteatre

  Minyons de l'Arboç


Assajos


  Sense esdeveniments

Altres activitats


  Sense esdeveniments
Veure Calendari